11 Ocak 2021 Pazartesi

Volkan nedir? Volkanın Özellikleri



Volkan Nedir?

Bir yanardağ, yer kabuğundaki magma, kül ve gazların yüzeyin altından püskürmesine izin veren bir açıklıktır. Bir magma odası, bir havalandırma deliği, bir krater ve kül ve lav katmanlarından oluşan koni şeklinde bir dağdan oluşur.

 

Magma odası → Dünyanın mantosundan çıkan magma, büyük bir yeraltı havuzunda toplanır. Bir magma odasındaki magma, yüzeye çıkmaya çalışırken büyük bir baskı altındadır.

 

Havalandırma → Magma, volkanın bacası gibi olan havalandırma deliğinden yukarı doğru ilerler. Ana havalandırma deliği vardır, ancak yanardağın yanında veya yan tarafında ikincil havalandırma delikleri de olabilir. Bu ikincil menfezler yanardağın yan tarafında ikincil koniler üretir.

 

Krater→ Krater veya kaldera, havalandırma deliğinden çıkan magmanın oluşturduğu volkanın tepesinde bulunan kase şeklindeki özelliktir.

 

Koni şeklindeki dağ → Volkanların çoğu koni şeklindeki dağlardır. Birden fazla püskürmeden kaynaklanan değişen lav ve kül katmanlarından oluşurlar. Volkan bir lav tabakası patlattıkça, patlama sırasında oluşan kül bulutu daha sonra soğur ve düşer, bu piroklastik akış olarak bilinir. Bu, lavın üstünde bir kül tabakası oluşturur. Bu süreç yanardağ her patladığında tekrarlanır. Magma ve lav arasındaki fark nedir? Magma, yer kabuğunun yüzeyinin altındaki erimiş kayadır, bu erimiş kaya yeryüzünün yüzeyine ulaştığında lav olarak adlandırılır.

 

Bir Volkanın yaşamının aşamaları .

Volkanın yaşamındaki farklı aşamalara bağlı olarak üç tür volkan vardır. Bunlar Aktif, Hareketsiz ve Soyu Tükenmiş.

 

Aktif → Aktif volkanlar düzenli olarak püskürür aktif volkan örnekleri Hawaii'de Kīlauea, İtalya'da Etna Dağı ve son 2000 yıldır neredeyse sürekli patlayan İtalya'daki Stromboli Dağı'dır.


Dormant → Hareketsiz volkanlar, uzun süredir patlamamış, ancak gelecekte tekrar patlaması beklenen volkanlardır. Hareketsiz yanardağlara örnek olarak Japonya'daki Kilimanjaro Dağı, Tanzanya, Afrika ve Fuji Dağı verilebilir.

Sönmüş→ Soyu tükenmiş yanardağlar, insanlık tarihinde patlak vermemiş yanardağlardır. Sönmüş yanardağlara örnek olarak ABD'deki Oregon'daki Thielsen Dağı ve Co. Antrim'deki Mount Slemish verilebilir.

Volkanlar nerede oluşur?

Volkanların çoğu plaka sınırlarında meydana gelir. Plakaların ayrıldığı yerde meydana gelebilir, buna bir örnek İzlanda'dır. Burada volkanlar, Kuzey Amerika ve Avrasya plakalarının birbirinden ayrılmasıyla oluşur. (ıraksak plaka sınırlarına bakın)

 

Plakaların çarpıştığı yerlerde de meydana gelebilir. Etna Dağı, Afrika plakasının Avrasya plakasının altına batmasıyla oluşur. Daldırılan plakanın erimesi, basınçta bir artışa neden olur ve bu da bir magma odasının ve dolayısıyla bir yanardağın oluşumuna yol açar.

Volkanlar, Sıcak Noktalar olarak bilinen bölgelerde de oluşabilir. Sıcak noktalar, bir manto tüyünden kaynaklanan artan sıcaklığa sahip magmadan kaynaklanır. Bu sıcak magma, Dünya'nın kabuğundaki kayaların içinden erir ve bir yanardağ oluşturmak için çatlaklardan yükselir.


 Dünya yanardağlarından 452 tanesi Pasifik Ateş Çemberi olarak bilinen yerde bulunabilir. burası plaka tektoniği nedeniyle yoğun volkanik faaliyetin olduğu bir alandır. Dünyadaki aktif ve uykuda olan yanardağların% 75'i burada bulunabilir.

Volkanların patlamasına ne sebep olur?

Daldırılmış plakalardan gelen kaya, erimiş magma oluşturmak için erir ve bu da bir magma odası oluşturan yüzeye doğru yol alır. Magmada çözünen gazlar genişler ve basınçta büyük bir artışa neden olur. Basınçtaki bu artış, magmanın yükselmesine ve yukarıdaki yanardağdaki çatlaklardan / yarıklardan geçmesine neden olur. Yüzeye ulaştığında basınç serbest bırakılır ve bir patlama meydana gelir. Bir patlama sırasında volkanik kül, kaya parçacıkları, toz, gazlar ve lavların tümü dışarı atılır.

 

Patlamanın ne kadar şiddetli olacağı, magmada bulunan silis miktarına bağlıdır. Silika, gazları yakalamada daha iyi olan daha kalın bir magma üretir. Ne kadar fazla gaz varsa, basınç o kadar büyük olur. Bu nedenle, magmada ne kadar çok silika mevcutsa, patlama o kadar şiddetli olacaktır.

 

Lav türleri ve yanardağ yapısına etkileri

Asidik ve bazik olmak üzere iki tür lav vardır.

Asidik lav, yüksek silika içeriğine sahiptir ve bu onu daha kalın hale getirir. Bu kalın lav uzağa gitmez ve yüksek düzeyde çözünmüş gaz nedeniyle şiddetli püskürmeler yaşar. Bunların birleşimi yanardağın dik kenarlı bir koniye sahip olmasına neden olur. Bunlar Koni Volkanları olarak bilinir.


Temel lav daha az silika içerir, bu da gazların kaçmasına izin verir ve akan bir lav verir. Bu tür lavların patlamaları daha yumuşaktır ve bununla birlikte akıcı olması lavın daha fazla akmasına izin verir. Bu tür lavların yanardağları hafifçe eğimli yanlara sahip olacaktır. Kalkan volkanları olarak bilinirler.

Volkanların türleri ve şekilleri hakkında daha fazla bilgi için bkz. Tulane Üniversitesiweb sitesi

 

Volkanik aktiviteyi nasıl tahmin edebiliriz?

Jeologlar, malzeme türlerini ve yatakların dağılımını inceleyerek yanardağların aktivitesi hakkında çok şey öğrenebilirler.

Patlamalar birkaç yolla tahmin edilebilir:

Eğimölçerler, bir volkanın kenarlarındaki herhangi bir şişkinliği tanımlamak için kullanılan çok hassas cihazlardır. Volkanın kenarlarının şişmesine neden olan artan basınç, bir patlamanın gerçekleşmek üzere olabileceğine işaret ediyor.


Yanardağdaki havalandırma deliklerinden çıkan gazlar veya buhar veya gayzerlerin ortaya çıkması, yakında bir patlama olacağını gösterebilir.

Kayadaki titreşimleri tespit etmek için sismometreler kullanılır. Bunlar, magmanın hareketinden veya artan hea nedeniyle kayaların çatlamasından kaynaklanıyor olabilir, bunların her ikisi de bir patlamanın yakın olduğunu gösterir.

Dünyadaki volkanların gerçek zamanlı takibi için Dünya Volkanik Gözlemevleri Örgütü web sitesine bakın

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder