12 Ocak 2021 Salı

Tsunami Nedir? Tsunaminin Özellikleri

 


Tsunami Nedir?

Bir Tsunami yaygın olan yükseklikleri 5 metre daha büyük olabilir altı-deniz deprem ve yarattığı deniz dalgalarının dizisidir. Yanlışlıkla gelgit dalgaları olarak adlandırılır ve bazen yanlışlıkla fırtına dalgalanmalarıyla ilişkilendirilir. Tsunamiler, deprem sığ oturduğunda ve deniz tabanının bazı kısımlarını yerinden oynatacak ve üzerindeki su kütlesini bozacak kadar güçlü olduğunda meydana gelebilir.

Tsunami Çeşitleri

İki tür tsunami oluşumu vardır: Yerel tsunami  ve Uzak Alanveya uzak tsunami. Filipinler'de özellikle Pasifik Okyanusu, Güney Çin Denizi, Sulu Denizi ve Celebes Denizi'ne bakan kıyı bölgeleri, yerel depremlerden kaynaklanabilecek tsunamilerden etkilenebilir. Yerel tsunamiler, genellikle depremler ve bir heyelan veya bir piroklastik akışının kaynağına yüz kilometre mesafedeki kıyılarla sınırlıdır. Kıyı şeridine 2 ila 5 dakika içinde ulaşabilir. Uzak tarla veya uzak tsunamiler, yakın ülkelerin kıyılarına ulaşmadan 1 ila 24 saat önce seyahat edebilir. Bu tsunamiler, çoğunlukla Şili, ABD ve Japonya'da Alaska gibi Pasifik Okyanusu sınırındaki ülkelerden geliyor.

Filipinler, tsunamiler tarafından sık sık ziyaret edilmektedir. 17 Ağustos 1976'da, Moro Körfezi'ndeki 8.1 büyüklüğündeki bir deprem, Mindanao'nun güneybatı kıyılarını harap eden ve en az 1.000 kişinin kayıp olduğu 3.000'den fazla insanı öldüren 9 metre yüksekliğinde tsunamiler üretti. Yine 15 Kasım 1994'te Mindoro Depremi de 49 can kaybına neden olan tsunamiler üretti.

Tsunami Hazırlığı Ve Güvenlik Önlemleri

Topluluktaki her birimiz, aşağıdakiler gibi bazı önemli Tsunami Güvenliği ve Hazırlık Önlemlerini öğrenmeliyiz:

1. Keçeli depremden sonra deniz seviyesinin altında kalan kıyı bölgelerinde kalmayın. Daha yükseğe taşı hemen gerekçesiyle.

2. Deniz seviyesinin hızla düşmesi gibi olağandışı deniz koşulları gözlenirse, hemen yüksek arazilere doğru ilerleyin.

3. Bir tsunamiyi izlemek için asla sahile inmeyin. Dalgayı gördüğünde, sen kaçmak için çok yakın.

4. Deniz seviyesinin geri çekilmesi sırasında, genellikle ilginç manzaralar ortaya çıkar. Balıklar olabilir

    kuru topraklarda mahsur kalmış, böylece insanları onları toplamaya çekmiştir. Ayrıca kum çubukları ve mercan düzlükleri açığa çıkabilir. Bu sahneler insanları kıyı şeridine akın etmeye teşvik ediyor böylece risk altındaki kişilerin sayısı artar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder