11 Ocak 2021 Pazartesi

Demremler Nedir? Depremlerin Özellikleri Nelerdir?

 


Depremler nedir

Depremler, Dünya'nın kabuğunda meydana gelen ani titreme veya titreşimlerdir. Tektonik plakalar çarpışırken veya birbirlerinin yanından kaymaya çalışırken, yer kabuğundaki iki plaka arasında fay hattı adı verilen bir basınç birikimi olur. Bu basınç daha sonra plakalar fay hattında hareket ettiğinde aniden serbest bırakılır ve deprem şeklinde yeryüzü yüzeyinde şiddetli bir sallanmaya neden olur.


Deprem Odağı


Yer kabuğunun içinde depremin başladığı noktaya odak denir. Odak noktası onlarca kilometre derinlikte olabilir ve yer kabuğunu sallayan güçlü şok dalgaları veya titreme yayar. Şok dalgaları yer kabuğunda dolaşırken, suya bir taş atıldıktan sonra havuzdaki dalgacıkların yayılması gibi, yayılırlar ve güçleri azalır.


Deprem Merkez üssü


Dünya yüzeyindeki odak noktasının hemen üzerindeki noktaya merkez üssü denir. Merkez üssü en güçlü şok dalgalarına maruz kalır ve bir depremden zarar görür. Artçı sarsıntılar, ana depremden sonra meydana gelen daha küçük sarsıntılardır ve genellikle zayıflamış binaların çökmesine neden olabilir.

Sismoloji


Sismoloji, depremlerin bilimsel çalışmasıdır. 'Sismolojinin babası', Robert Mallet adında Dublin'den bir İrlandalıydı. 1800'lü yılların ortalarında Killiney Sahili'nde dinamit kullanarak sismoloji üzerine bilimsel çalışmalar yapmış ve sismoloji ve merkez üssü kelimelerini icat etmesi ile tanınmıştır. Sismograflar, bir depremin tam gücünü ölçmek için kullanılan araçlardır. Robert Mallet ve Ulusal Sismik Ağımız hakkında daha fazla bilgi için bkz.Dublin İleri Araştırmalar Enstitüsü web sitesi.



Richter Ölçeği


Richter Ölçeği, bir depremin gücünü göstermek için kullanılır ve 1 ile 12 arasında değişir. Richter Ölçeğindeki her birim bir öncekinden on kat daha güçlüdür, bu nedenle Richter Ölçeğine göre on kat daha güçlü 7 büyüklüğünde bir deprem birden fazla daha az ölçekteki depremle eşdeğer tutulabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder