12 Ocak 2021 Salı

COVID-19 salgınının kabus olmasının nedeni



İnsanlar daha önce salgın hastalıklarla karşı karşıya kalmıştır, ancak covid-19 ve modern toplumun bazı alışılmadık özellikleri bu sefer mükemmel fırtınayı yaratmak için komplo kurdu.

2020'nin en çok kullanılan sözcüğü "benzeri görülmemiş" miydi? Hiç şüphe yok ki covid-19'un tuvalet kağıdını değerli bir metaya dönüştürmekten ve el sıkışmalarını tabu haline getirmekten okulları kapatmaya ve tüm ülkeleri kilit altına almaya kadar olağanüstü sonuçları oldu . Ancak insanlar her zaman hastalıklarla yüzleşmek zorunda kalmıştır. Bu gerçekten diğerlerinden çok farklı mı?

Aşılar devreye girdikçe ve tünelin sonunda ışık görmeye başladığımızda bu soruyu düşünmeye değer. Hiç şüphe yok ki hükümetler, kurumlar ve bireyler covid-19 ile baş etmeye çalışırken hatalar yaptılar. Ama belki bu başarısızlıklardan bazıları için affedilebiliriz, çünkü geçen yıl bu hastalığın olağandışı niteliklere sahip olduğu netleşti. Bunlar, modern dünyanın belirli özellikleriyle birleştiğinde, mükemmel bir salgın fırtınası yaratmış olabilir. Bizim de olsun sığınağa ilgili kararlar ve kişisel risk veya ilgili sorular içinde virüs nereden geldiğini ve gidiyor, biz gerçekten bazı görülmemiş zorluklarla karşı karşıya kalmışlardır.

Kilitlenme ikilemi

Ocak 2020'de, yeni bir hastalığın yayılmasını durdurmak amacıyla Çin'in Wuhan kentinde bir tecrit uygulandığına dair haberler ortaya çıktıkça, diğer ülkelerin çok az yurttaşı yakında yaşamlarının benzer şekilde kısıtlanacağını hayal edebilirdi.

İngiliz köyü Eyam'ın 1665'te vebaya verdiği tepkiden, 21. yüzyılda Ebola salgınlarını engellemek için Batı Afrika'da yapılan eyleme kadar, karantina, bulaşıcı hastalıklara karşı bir silah olarak uzun süredir kullanılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder