12 Ocak 2021 Salı

Sağlıklı Toprakların Önemi


Sağlıklı Toprak Nedir? 

Bereketli topraklar, porsuk ve köstebeklerden böceklere ve en ufak mikroplara kadar her şekil ve büyüklükte yaşamla doludur ve karmaşık bir yaşam ağı oluşturur. Her biri kendi rolünü oynar - örneğin solucanlar, havalandırmayı ve su süzülmesini iyileştiren kanallar açan topraklardan geçerler. Charles Darwin'in ifadesiyle, bunlar "doğanın sabanları" dır. 

Mikroplar muhtemelen sayısal olarak en büyük biyokütledir. Büyük çoğunluğu bitkilerle faydalı ilişkiler kurar, nispeten azı ekin hastalıklarına neden olabilecek patojendir. En faydalı olanlardan bazıları, baklagillerin (yonca, bezelye ve fasulye) kökleriyle simbiyotik ilişkiler oluşturan nitrojen bağlayıcı bakterilerdir. 

Nitrojenaz enzimleri Nedir? 

Nitrojenaz enzimleri, atmosferik nitrojeni hidrojen oluşturan amonyakla birleştirebilir. Ardından, mikroplar için enerji kaynakları olan karbonhidratlar karşılığında konakçı bitkiye sunulan nitrit ve nitratlara dönüştürülür. Bu bakterilerin varlığı, baklagillerin köklerindeki beyaz yumrular ile gösterilir.

Mantarlar  mikorizalar  ayrıca bitki kökleriyle de ilişkiler oluşturur. Bunlar kökü, ekto-mikorhizea'yı saran kılıflar oluşturabilir veya konakçı hücreler ile yakın ilişki içinde çalışarak endo-mikorhizea olarak kök korteksine girebilir. Mycorrhizae  , fosfatların ve diğer minerallerin toprak birikintilerini çözünür hale getirerek onları ev sahibi için uygun hale getirir. Ayrıca kökleri istila eden bitki patojenlerine karşı koruma sağlarlar. 

Bu mantarlar, ev sahibi tarafından sağlanan karbonhidratları, nitrojen bağlayan bakterilere benzer bir şekilde enerji kaynağı olarak kullanır. Karşılıklı mikorizal dernekler, brassicalar hariç, çoğu yüksek bitki familyasında bulunur. Bu istisna, muhtemelen mantarlar açısından toksik olan izo-tiyosiyanat hardal yağının brassica köklerinde üretimi ile ilgilidir.

Azot bağlayıcı bakterilerden ve mikorizal mantarlardan sağlanan faydalar, 19. yüzyıl tarım bilimcileri tarafından kabul edildi. Çok daha yakın zamanlarda bilim, sağlıklı topraklarda bulunan sayısız mikropların biyolojik başkentini ortaya çıkarmaya başladı. Araştırma, entegre yönetimde ekolojik olarak sağlam teknikler kullanan sürdürülebilir mahsul yetiştiriciliği biçimlerine olan ihtiyacın kabul edilmesiyle teşvik edilmektedir. 

Toprak sağlığı, her ikisi de çok sayıda yararlı mikrop içeren çiftlik gübresinin veya iyi kompostlanmış yeşil atıkların dahil edilmesiyle teşvik edilebilir. Sağlıklı toprakları inşa etmenin ve korumanın kritik önemi fazla vurgulanamaz. Basitçe söylemek gerekirse, gıda kaynaklarımız buna bağlı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder