10 Ocak 2021 Pazar

Pisagor Kimdir, Pisagor Hakkında bilgi


Pisagor Kimdir?

 Doğum: c. 575 BCE

Samos, Yunanistan
Ölüm: c. 495 BCE
Metapontum

Yunan filozof, bilim adamı ve din bilgini

Yunan filozof, bilim adamı ve din öğretmeni Pisagor, ruhun başka bir vücuda geçişini kabul eden ve birçok etkili matematiksel ve felsefi teori kuran bir düşünce okulu geliştirdi.

Erken dönem

Yunanistan açıklarında, Akdeniz'de Samos adasında doğan Pisagor, Mnesarchus'un oğluydu. Erken yaşamı hakkında çok az şey biliniyor. Yunanistan'da okuduktan sonra,  538 civarında iktidara gelen Pisagor'un bu süre zarfında Mısır ve Babil'e seyahat ettiği söylenen Polycrates'in ( MÖ 522'de öldü) sert yönetiminden kaçmak için güney İtalya'ya kaçtı .

Pisagor ve takipçileri, Pisagor'un yeni kurulan tarikatı veya takipçileri grubu için bir okul kurduğu güney İtalya'daki Croton'da siyasi olarak güçlendi. Pisagorcuların, erkekleri öğretilerinin yönettiği saf yaşama götürmek için yerel yönetimde görev almış olmaları muhtemeldir. Ancak sonunda, bir rakip grup, tarikatın bir toplantısında Pisagorculara bir saldırı başlattı ve grup neredeyse tamamen yok edildi. Pisagor, ya Croton'u terk etmek zorunda kalmış ya da bu saldırıdan kısa bir süre önce gönüllü olarak ayrılmıştı. MÖ 5. yüzyılın başlarında Metapontum'da öldü.

Dini öğretiler

Pisagor ve takipçileri, hem dine hem de bilime katkılarından dolayı önemliydi. Onun dini öğretileri, ruhun asla ölmediğini ve hayatının saflığı yoluyla kendisini döngüden kurtarabilene kadar bir yeniden doğuş döngüsüne mahkum olduğunu öğreten metempsikoz doktrinine (öğretisine) dayanıyordu.

Pisagorculuk, zamanının diğer felsefi sistemlerinden yalnızca hakikat için entelektüel bir arayış değil, kurtuluşa ya da günahtan kurtulmaya yol açacak bütün bir yaşam biçimi olmasıyla farklıydı. Pisagorculuğun önemli bir parçası, tüm yaşamın ilişkisiydi. Pisagor'un ruhun bir bitki şeklinde doğabileceğine inandığına dair hiçbir kanıt olmamasına rağmen, hayvan ve bitki yaşamında evrensel bir yaşam ruhunun var olduğu düşünülüyordu. Bununla birlikte, bir hayvanın vücudunda doğabilirdi ve Pisagor, dövülen bir köpeğin ulumasında ölü bir arkadaşın sesini duyduğunu iddia etti.

Matematiksel öğretiler

Pisagorcular, Sınırlı ve Sınırsız arasındaki ikiliği (yaşamın karşıt güçler tarafından kontrol edildiği) gerçek olarak sundular. O


P
Muhtemelen sayıların evrenin sırlarını açığa çıkarabileceğini, maddeyi sınırlayıp şekil verebileceğini (yer kaplayan her şeyi) ilan eden Pisagor'du. Müzik aralıkları üzerine yaptığı çalışma, ana aralıkların ilk dört tam sayı (pozitif tam sayılar) arasındaki sayısal oranlarda (sayılar arasındaki ilişkiler) ifade edilebileceğini keşfetmesine yol açtı ve aynı zamanda on sayısının, toplamı olduğu teorisine yol açtı. ilk dört tam sayı, sayının bütün doğasını kucakladı.

Pisagorcuların "Decad Tetrakti" lerine (1 + 2 + 3 + 4 toplamı) duydukları saygı o kadar büyüktü ki, gün boyunca normal olduğu gibi, tanrılardan ziyade yeminlerini (vaatlerini) yemin ettiler. Pisagor, adını hala taşıyan teoremi keşfetmiş olabilir (dik üçgenlerde [bir açısı 90 dereceye eşit üçgen], hipotenüs üzerindeki kare diğer taraflardaki karelerin toplamına eşittir), ancak bu öneri Babil kralı Hammurabi zamanından kalma bir yazı taşı ( MÖ 1750'de öldü ). Kaynakları ne olursa olsun, Pisagorcular matematiksel bilginin kapsamını genişletmek için önemli işler yaptılar.

Daha genel bir taslak olarak, Pisagorcular iki karşıtlığı (karşıtları), Sınırlı ve Sınırsız, nihai ilkeler veya gerçekler olarak sundular. Sayısal tuhaflık ve eşitlik, bir ve çoğul (birçok), sağ ve sol, erkek ve dişi, hareketsizlik ve hareket, düz ve çarpık, aydınlık ve karanlık ve iyi ve kötü olduğu gibi, Sınırlı ve Sınırsız ile eşittir. Nihai Bir'in mi yoksa Monad'ın mı iki kategorinin nedeni olarak sunulduğu net değildir.

Kozmolojik görüşler

Pisagorcular, dini inançları ve matematiği dikkatli bir şekilde incelemelerinin bir sonucu olarak, en önemlisi kendi görüşleri olan o zamanki dünya görüşlerinden bazı önemli açılardan farklı olan bir kozmoloji (evrenin yapılarıyla ilgilenen) geliştirdiler Dünyanın merkezini çevreleyen bir küre olarak Bu teorinin ne kadarının Pisagor'a ait olduğu bilinmemektedir.

Pisagor ve takipçileri tarafından gerçekleştirilen matematiksel bilgiler, onu Batı düşünce tarihinde önemli bir figür haline getirmeye yetecekti. Bununla birlikte, dini mezhebi ve öğrettiği öz disiplin ve adanmışlığı, çok sayıda eski inancı benimseyerek onu eski Yunan dünyasının en büyük din öğretmenlerinden biri haline getirmiştir.

Bilim

Kültür

Teknoloji

Mühendislik

Fizik

Kimya

Sağlık

bilim ve kültür

Çizgi film

çizgi film izle

pokemon izle

şirinler izle





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder