27 Şubat 2021 Cumartesi

Muhtemelen Bilmediğiniz Harika Bilim Gerçekleri



Lisede hepimiz aynı fen dersleri aldık. Bir kurbağayı nasıl parçalayacağımızı ve mitokondrinin hücrenin güç kaynağı olduğunu öğrendik, ancak bize her şeyi öğretmediler. İster lise fen dersiniz için biraz nostaljik hissediyor olun, ister bir sonraki konuşmanız için bazı yeni rastgele gerçeklere ihtiyaç duyuyor olun, işte kesinlikle aklınızı başınızdan alacak bazı bilimsel gerçekler.

Yerçekimine Karşı Helyum

Hepimiz gaz halindeki helyumun havadan daha hafif olduğunu biliyoruz - balonlarımızı dolduruyor ve sesimizi gıcırdatıyor. Sıvı haldeyken de anti-yerçekimi özelliklerine sahip olduğunu biliyor muydunuz? Aşırı soğutulmuş helyumun iki farklı sıvı formu vardır.

Birinci tür olan Helyum 1, görmenin neredeyse imkansız olduğu -455 ile -452 derece Fahrenheit arasında gerçekleşir. İkinci tür, 2.18 Kelvin'den daha soğuk olduğunda ve işler tuhaflaştığında ortaya çıkar.

2.18K'nın altında aşırı soğutulan helyum , yerçekimi kanunlarına uymayı durdurur. Duvarlara tırmanıp kabından dışarı çıkabilen bir süper sıvıya dönüşür. Süper soğutulmuş helyum, şimdiye kadar keşfettiğimiz kadar sürtünmesiz bir malzemeye yakındır.

Yanmaz DNA

DNA, normalde yanmaz olmakla ilişkilendirdiğiniz türden bir madde değildir, ancak araştırmacılar, pamuklu kumaşı DNA ile işlemenin onu daha alev geciktirici yaptığını bulmuşlardır .

Bu DNA'nın kendisinden kaynaklanmaktadır. DNA molekülleri fosfat içerir. Fosfat ısıtıldığında pamuk liflerinde doğal olarak bulunan suyu, kendi başına liflere göre ısıya daha dayanıklı olan fosforik asit ile değiştirir. Şimdi, kumaşlarınıza genetik materyal uygulamanızı önermiyoruz, ancak bu partilerde bırakılacak harika bir haber.

Yeterli Kan Yok

Ortalama bir insan vücudu 1,2 ila 1,5 galon kan içerir. Bu yüzden ara sıra kendinize zarar vermeden bir bardak bağışta bulunabilirsiniz. Yine de bir bebeğin kan bağışlamasını istemezsiniz. Yeni doğmuş bir bebek dünyaya girdiğinde, bebeğin doğumda sekiz pound olduğunu varsayarsak, vücutlarında sadece 0,007 galon kan vardır. Bu bir ons kandan daha az!

Bir Pisagor Karmaşası

Pisagor Teoremini hatırlıyor musunuz? Bir üçgenin hipotenüsünü bulmak için A kare artı B'nin karesi C'nin karesine eşittir. Muhtemelen cebir dersinizden hatırladığınız birkaç şeyden biri çünkü öğretmeniniz onu kafanıza sokmak için çok fazla zaman harcadı.

Matematik yapmak yerine teoremi biraz suyla kanıtlayabilirsiniz. İhtiyacınız olan tek şey bir üçgen, üçgenle aynı kalınlıkta üç kare kap ve bunları takmak için dairesel bir platformdur. Üçgenin iki tarafını suyla - A ve B - doldurduktan sonra platformu ters çevirdiğinizde, iki taraftaki su, üçüncü taraf - C tarafındaki konteyneri tam olarak dolduracaktır.

Kedi Fiziği

Hepimiz kedilerin her zaman ayağa kalktığını biliyoruz, ancak bu sadece çılgın bir sihir yüzünden değil - fizik yüzünden.

Bir kediyi düşürdüğünüzde, içgüdüsel olarak ön bacaklarını geri çekerler ve arka bacaklarını uzatırlar. Bu, önde pozitif bir vücut dönüşü ve arkada negatif bir vücut dönüşü yaratır. Esasen, kedi vücudunun her iki bölgesini ayrı ayrı kullanabilir.her zaman ayağa kalkmasını sağlamak için. İki farklı rotasyon türü oluşturarak havada çok hızlı dönebilir. Ön ayaklar aşağıya baktıktan sonra, arka ayaklarını ayaklarının üzerine konmasına izin vermek için kolayca doğru konuma çekebilir.

Beyin Dondurucu Dil Twister

Hepimiz bir noktada beyin donması yaşadık - soğuk bir içecek içiyorsunuz veya çok hızlı bir külah dondurma yiyorsunuz ve anında baş ağrınız oluyor. İşte sohbete bırakmak için harika bir haber - ama doğru yapmak için biraz pratik yapman gerekecek.

Bunu tekrarlayın - Sphenopalatine Ganglioneuralgia. Yani bilimsel adı o baş ağrısı yapan beyin dondurulması yönünde. Eğer bir tane alırsanız, ağrıyı azaltmak ve donmuş tedavinize çok daha hızlı geri dönmek için dilinizi ağzınızın çatısına bastırın.

Toksinleme

Toksik olmadığınız sürece kimse örümcek tarafından ısırılmayı veya arı sokmasını sevmez. Başlık size 90'ların süper kötü karakterini düşündürüyor olabilir, ancak zehirleme yılanlardan, böceklerden ve örümceklerden gelen zehri ağrı kesicilere dönüştürmeye çalışan yeni bir bilim türüdür.

Neyse ki, bu ağrı kesicilerin faydalarından yararlanmak için ısırmanıza veya sokmanıza gerek yok. Sadece bir hap at ya da bir iğne yap ve gitmekte fayda var. İlk kör randevunuz için gerçekten heyecan verici bir iş unvanına ihtiyacınız olursa, kendinize bir toksinatör demeyi düşünün - sadece konu hakkında yeterince bilgi sahibi olduğunuzdan emin olun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder