23 Şubat 2021 Salı

Dünya hakkında ilginç gerçekler

 


Ama ortalama bir insan Dünya gezegeni hakkında gerçekte ne kadar şey biliyor? Tüm hayatınız boyunca Dünya Gezegeninde yaşadınız, ama ayaklarınızın altındaki yer hakkında gerçekten ne kadar bilginiz var? Muhtemelen beyninizde dolaşan birçok ilginç gerçek var, ama işte Dünya hakkında bildiğiniz veya bilmeyebileceğiniz 10 ilginç gerçek daha var.

1. Plaka Tektoniği Gezegeni Rahat Tutar:

Dünya, Güneş Sisteminde levha tektoniğine sahip tek gezegendir. Temel olarak, Dünya'nın dış kabuğu, tektonik plakalar olarak bilinen bölgelere ayrılır. Bunlar, Dünya'nın magmanın iç kısmında yüzüyor ve birbirlerine karşı hareket edebiliyorlar. İki plaka çarpıştığında, bir plaka batacak (diğerinin altına girecek) ve ayrıldıkları yerde taze kabuk oluşmasına izin verecekler.

Bu süreç çok önemlidir ve birkaç nedenden dolayı. Yalnızca tektonik yeniden yüzeye çıkmaya ve jeolojik aktiviteye (yani depremler, volkanik patlamalar, dağ inşası ve okyanus hendek oluşumu) yol açmakla kalmaz, aynı zamanda karbon döngüsüne de özgüdür. Okyanustaki mikroskobik bitkiler öldüğünde okyanusun dibine düşer.

Uzun süreler boyunca, bu yaşamın karbonca zengin kalıntıları Dünya'nın iç kısmına geri taşınır ve geri dönüştürülür. Bu, karbonu atmosferden çekerek, kaçak bir sera etkisine maruz kalmamamızı sağlar , Venüs'te olan da buydu . Levha tektoniğinin etkisi olmadan, bu karbonu geri dönüştürmenin bir yolu olamazdı ve Dünya aşırı ısınmış, cehennem gibi bir yer olurdu.

2. Dünya Neredeyse Bir Küredir:

Birçok insan Dünya'nın bir küre olduğunu düşünme eğilimindedir. Aslında, MÖ 6. yüzyıl ile modern çağ arasında bu, bilimsel fikir birliği olarak kaldı. Ancak modern astronomi ve uzay yolculuğu sayesinde, bilim adamları o zamandan beri Dünya'nın aslında düzleştirilmiş bir küre (diğer adıyla basık bir küre) şeklinde şekillendiğini anlamaya başladılar.

Bu şekil küreye benzer, ancak kutupların düzleştiği ve ekvator çıkıntılarının olduğu yerdir. Dünya söz konusu olduğunda, bu şişkinlik gezegenimizin dönüşünden kaynaklanmaktadır. Bu, kutuptan direğe ölçümün, ekvator boyunca Dünya'nın çapından yaklaşık 43 km daha az olduğu anlamına gelir. Dünyanın en yüksek dağı Everest Dağı olsa da, Dünya'nın merkezinden en uzak olan özellik aslında Ekvador'daki Chimborazo Dağı'dır .

3. Toprak Çoğunlukla Demir, Oksijen ve Silikondur:

Dünyayı malzeme yığınlarına ayırabilirseniz,% 32.1 demir,% 30.1 oksijen,% 15.1 silikon ve% 13.9 magnezyum elde edersiniz. Elbette, bu demirin çoğu aslında Dünya'nın merkezinde yer almaktadır. Gerçekten aşağı inip çekirdeği örnekleyebilseydiniz,% 88 demir olurdu. Ve Dünya'nın kabuğunu örneklediyseniz, bunun% 47'sinin oksijen olduğunu görürsünüz.

4. Dünya Yüzeyinin % 70'i Suyla Kaplıdır:

Astronotlar uzaya ilk girdiklerinde, Dünya'ya ilk kez insan gözleriyle baktılar. Gözlemlerine dayanarak Dünya, "Mavi Gezegen:" takma adını aldı. Gezegenimizin% 70'inin okyanuslarla kaplı olduğunu görmek şaşırtıcı değil. Kalan% 30, deniz seviyesinin üzerinde bulunan katı kabuktur, bu nedenle "kıtasal kabuk" olarak adlandırılır.

5. Dünyanın Atmosferi 10.000 km Mesafeye Uzanır:

Dünya'nın atmosferi, yüzeyden itibaren ilk 50 km içinde en kalındır, ancak gerçekte yaklaşık 10.000 km uzaya ulaşır. Beş ana katmandan oluşur - Troposfer, Stratosfer, Mezosfer, Termosfer ve Ekzosfer. Kural olarak, hava basıncı ve yoğunluk ne kadar yüksek olursa atmosfere girerse ve yüzeyden ne kadar uzaksa o kadar azalır.

Dünya atmosferinin büyük bir kısmı Dünya'nın kendisinin yakınındadır. Aslında, Dünya atmosferinin% 75'i, gezegen yüzeyinin üzerindeki ilk 11 km'de yer almaktadır. Bununla birlikte, en dıştaki katman (Ekzosfer), deniz seviyesinden yaklaşık 700 km yükseklikte termosferin tepesinde bulunan ekzobazdan yaklaşık 10.000 km'ye (6.200 mi) kadar uzanan en büyüğüdür. Ekzosfer, atmosferin olmadığı uzay boşluğuyla birleşir.

Ekzosfer esas olarak son derece düşük yoğunluklarda hidrojen, helyum ve azot, oksijen ve karbondioksit dahil olmak üzere birkaç ağır molekülden oluşur. Atomlar ve moleküller o kadar uzaktır ki, ekzosfer artık bir gaz gibi davranmaz ve parçacıklar sürekli olarak uzaya kaçar. Bu serbest hareket eden parçacıklar balistik yörüngeleri takip eder ve manyetosferin içine ve dışına veya güneş rüzgarıyla birlikte hareket edebilir.

6. Dünyanın Erimiş Demir Çekirdeği Manyetik Alan Yaratır:

Dünya, gerçek coğrafi kutuplara yakın üstte ve altta kutupları olan büyük bir mıknatıs gibidir. Oluşturduğu manyetik alan, Dünya yüzeyinden binlerce kilometre uzağa uzanır ve " manyetosfer " adı verilen bir bölge oluşturur . Bilim adamları, bu manyetik alanın, Dünya'nın erimiş dış çekirdeği tarafından üretildiğini, burada ısının, elektrik akımları oluşturmak için iletken malzemelerin konveksiyon hareketlerini yarattığını düşünüyor.

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder