19 Şubat 2021 Cuma

Mars'ta hayat var mı?

Mars gezgini Perseverance, kısmen burada, Bay Area'da geliştirilen teknoloji sayesinde, şu anda kırmızı gezegenin yüzeyinde dinleniyor.

Sekiz yıllık planlama ve yaklaşık yedi aylık bir uzay yolculuğunun ardından, nihayet

NASA ve bilim severlerin beklediği an; Gezginin gezegenin yüzeyine güvenle ulaştığını.

Perseverance gezgini yeni evinin ilk fotoğraflarını dakikalar içinde gönderdi.

Mars 2020 Isı Kalkanı Proje Müdürü NASA mühendisi Helen Hwang, o anı dünyanın geri kalanıyla birlikte izledi.

Hwang, "Hala inanılmaz derecede sinir bozucu" dedi. "Bu benim üçüncü Mars görevim ve daha kolay olamaz."

Önümüzdeki birkaç gün içinde gezici, kızıl gezegende geçmiş veya şimdiki yaşam belirtilerini arayarak birincil görevine başlayacak.

"Orada olacak daha gelişmiş enstrümantasyonumuz var ve sonra Mars'ta bir helikopterimiz var ve bence en iyi bölüm, aslında toprak örnekleri toplayacağız ve onları Dünya'ya geri getireceğiz iki görev daha var, "dedi Hwang.

Hwang ve ekibinin Mountain View'daki NASA Ames'teki çalışmaları olmasaydı bunların hiçbiri mümkün olmazdı. Ekibi, uzay gemisini ve gezgini Mars atmosferine girerken 2500 derece fahrenhayt sıcaklıklarından korumak için ısı kalkanı oluşturmak için çalıştı.

Hwang, "Birlikte geldiğimiz kinetik enerjinin% 90'ını almalıyız ve gezgini yakmayacağımızdan emin olmak için temelde hepsini reddetmeliyiz" dedi Hwang. "Bütün mesele bu, tüm uzay aracı sadece Perseverance gezgini korumak için."

Dünyanın dört bir yanındaki ve tam burada, Körfez Bölgesi'ndeki bilim adamları, Mars misyonundaki her gelişmeyi izliyor.

Chabot Uzay ve Bilim Merkezi'nde bir gökbilimci olan Ben Burress, bunun gibi büyük bilimsel çabaların bilim camiasına bir hediye olduğunu, ancak aynı zamanda genel olarak topluma fayda sağladığını söyledi.

Burress, "Öyleyse problemleri çözmek, bir robotu Mars'a nasıl düşürmek, Dünya'daki problemleri çözmeye yönelik aynı düşünme sürecinden bazıları olabilir" dedi. "Bu yüzden, egzersiz olduğunu düşünüyorum."

Bu, Mars'a yapılan çok yıllı, çok seyahatli bir görevin sadece bir parçası. Perseverance'ın araştırırken yüzeyde bırakacağı örnekleri toplamak ve bu örnekleri Dünya'ya geri döndürmek için Mars örnek geri dönüş görevlerini geliştirmek için planlar halihazırda devam ediyor. Bu örnek geri dönüş görevinin şu anda 2026'da başlaması planlanıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder