24 Mayıs 2011 Salı

10.Boyut ve Boyut Kavramı

Sıfırıncı boyut evrende boyutsuz bir nokta olarak kabul edilsin..
birinci boyut 2 noktayı birleştiren çizgi olmaktadır.. sadece uzunluğu vardır..
ikinci boyut bu çizgiden çıkan ve üçüncü bir noktaya birleşen başka bir çizgi yardımıyla oluşturulabilir..
üçüncü boyut ise iki boyutlu bir cismin bükülmesiyle oluşturulabilir.. mesela gazete kağıdını iki boyutlu kabul
edersek, bu kağıdı uçlarından tutup birleştirdiğimizde 3 boyutu elde etmiş oluruz.. sadece 2 boyut algılayabilen bir böceğin bu kağıdın üzerinde yürüdüğünü düşünelim.. yürüyüş ona hala 2 boyutlu görünecektir ve başladığı yere geldiğinde sanki bir noktadan diğerine ışınlanmış gibi hissedecektir..
dördüncü boyut bilindiği üzere zamanın katkısıyla oluşmaktadır.. yani bir noktanın şu andaki konumuyla, gelecekteki konumu arasındaki çizgi 4. boyuta çizilmiştir.. yani kendinize 4. boyutta bakabilme imkanınız olsa idi embriyo halinizden mezardaki halinize kadar olan bir çizgiyi görmüş olurdunuz.. eğer 4. boyutu büküp uçlarını birleştirirsek siz de bir önceki böcek gibi bir noktadan diğerine ışınlanmış gibi hissedecektiniz.. yani olduğunuz anda doğduğunuz noktada olacaktınız.. işler 4. boyuttan sonra biraz karmaşıklaşıyor tabi.. zaman düz bir çizgiyse bu çizgiden yapılabilecek tüm sapmalar 5. boyutu oluşturmakta.. yani hayatiniz boyunca aldığınız her karar ve sizi etkileyen her faktör sizin için yeni bir gelecek oluşturmakta..
5. boyut ise tüm bu olası geleceklerin toplamına verilen ad oluyor.. yani bir ağacın gövdesinde başladığınızı düşünürsek yaşamınıza.. yukarı doğru gittikçe yolda yürüyeceğiniz dalları seçerek kendinize bir hayat çizgisi oluşturuyorsunuz.. yani 4. boyutta bahsettiğimiz doğumdan mezara kadar bir çizgi.. ancak 5 boyutlu algılayabiliyor olsaydınız sadece doğum ve ölüm arasındaki çizgiyi değil.. tüm ağacı görebiliyor olurdunuz.. yani tüm olası geleceklerinizi.. yine ağaç örneğine bakarsak.. tüm ağacı görebildiğinizi düşünüyoruz bu sefer.. yani tüm olası geleceklerinizden haberdarsınız.. ancak tüm bu geleceklerden farklı bir geleceğe gitmek istiyorsunuz.. ağacın gövdesine ne kadar geri dönerseniz dönün hiç bir hayat yolu sizi bu sonuca ulaştırmıyorsa yeni bir ağaca ihtiyacınız var demektir.. bu yeni ağaç ve sizin ulaştırdığı nokta 6. boyutta olacaktır..
yani 5. boyutu büküp tekrar çocukluğunuza gidip ağacın gövdesinde yapacağınız değişikliklerin birinin sizi bu 6. boyuta ulaştırmasını bekleyebilirsiniz..
7. boyuta geldiğimizde artık evrensel ölçüde konuşmamız gerekiyor.. yani şu ana kadar bahsettiğimiz tüm olasılıkları kapsayacağız.. tüm olası gelecekleri kapsamamız için ise evrenin başladığı ana donelim.. bu andan evrenin tüm olası sonlarına doğru çizgiler çizersek önümüze sonsuz sayıda çizgi çıkacaktır.. yani bundan önceki 6 boyutu da kapsayan tüm olası gelecekleri içeren sonsuz sayıda evren yaşam çizgisi.. buna kısaca sonsuzluk dersek.. diyelim ki bu sonsuzluk1 noktası olsun.. bu nokta 7. boyutta bir noktadır ve bizim evrenimizdeki tüm olası zaman çizgilerini kapsamaktadır.. eh gelelim diğer evrenlere.. bizim evrenimiz belli koşullar altında oluşmuş kendine özgü kuralları olan bir sonsuzluk-1 noktası ise başka şartlarda oluşmuş başka kuralları olan diğer evrenler de var olmuş olabilir.. farklı ışık hızı farklı yerçekimi ivmesi olan sonsuzluk 2 evreni mesela.. şimdi sonsuzluk-1 ve sonsuzluk-2 gibi iki noktamız olduğuna göre bu iki nokta arasında bir çizgi çizersek bu çizginin de olası kırılmaları olacaktır.. yani 2 nokta arasındaki çizgiden sapan 8. bir boyut.. bu kırılmaların tümünü topladığımızda.. tüm bunları kapsayan boyut 9. boyut olacaktır.. biraz 5. boyuttan 6. ya geçer gibi ama insan yaşamı yerine evren yaşamı olarak düşünülebilir..
9. boyut yani mümkün olan tüm evrenlerdeki mümkün olan tüm zaman çizgileri.. peki bunu tek bir nokta olarak düşünürsek.. eh işte gidebileceğimiz en öte boyuta gelmiş oluruz o zaman…olası tüm evrenlerdeki tüm olası zaman çizgileri tek bir nokta ise bu noktadan gidilecek başka bir nokta var mıdır? şu an için yoktur cevabı verilmekte bu soruya.. yani 10. boyuttan ötesi bu teoriye göre mümkün değildir..


































1 yorum:

  1. 10 boyut ötesi olmaması,şuanda içinde bulunduğumuz boyutun parametreleri doğrultusunda bir veri olarak gözüküyor.Evrensel var oluşun sınırsızlığı boyutlarında sınırsızlığına sebep olur kanısındayım,sevgi ve ışıkla.

    YanıtlaSil